Social tjänstehund

DSC_0340

DSC_0375

Innan Hicko påbörjade sin utbildning till social tjänstehund genomförde han ett BPH (Personlighet, beskrivning, hund). Under ett BPH får man en beskrivning av hur hunden reagerar vid de olika momenten och får en tydligare bild av var hunden har sina starka sidor samt var den behöver mer stöd och uppmuntran. Därefter följde ett lämplighetestest i de verksamheter som Hicko var tänkt att arbeta i.

Jag fick mitt diplom som godkänd hundförarutbildning december – 2013, i användning av hund som resurs. Även Hicko fick ett diplom som godkänd Social tjänstehund – Pedagogisk hund. Utbildare Matilda Ström, Sociala resursförvaltningen Malmö Stad.

Jag och Hicko startade vår karriär på Hundhuset i Malmö stad, främst inom Daglig verksamhet enligt LSS. Här möter vi personer med intellektuell och fysiskt funktionsnedsättning, personer inom autismspektrum samt personer med förvärvad hjärnskada. Verksamheten och har då nått nya målgrupper, t.ex. äldreomsorgen, skolan för barn med särskilda behov inom autismspektrum samt Stödhuset som är ett boende riktat till hemlösa personer med ett aktivt missbruk och psykisk ohälsa. Vi har även ingått i ett projekt inom skolan som heter ”Barn, hund och utomhuspedagogik”. Tyvärr lades Hundhuset ner på grund av besparingar i förvaltningen. Men vi har fortsatt vår resa inom äldreomsorgen i kombination med vidareutbildning till seniorcoach.

I arbetet med hund som resurs fungerar hunden som ett redskap för att nå olika mål. För många människor vi möter i vårt arbete, kan mötet med hund leda till ökad motivation och glädje i träningen mot olika mål i vardagen.

Interaktionen mellan hund och människa kan generera en positiv känsla och relation. Denna kan i många fall överföras i ett samspel tillsammans med andra människor och i olika sociala sammanhang. I arbetet med hund som resurs kan man dra paralleller mellan hund och människa, dock är det viktigt att mottagaren kan förstå liknelsen mellan hunden och sig själv. Det är viktigt att fånga upp mottagarens intresse för att lättare anpassa aktiviteten med hunden. Genom hunden kan man även arbeta med exempelvis socialträning, samhällsintegrering, koncentration, fysisk hälsa, turtagning, minnesträning, ökad självkänsla och självförtroende. Genom att beröra hunden eller vid en vissuell upplevelse kan personen känna sig sedd och vara delaktig i en kravlös aktivitet tillsammans med hunden.

I mötet med hunden väcks ofta spontana samtal, som då kan ske direkt till hunden eller med hjälp av hundföraren, som leder samtalet med hjälp av hunden. Det är viktigt att fånga upp samtalet och vägleda efter intresse och förmåga. Alla aktiviteter som sker tillsammans med hunden som resurs syftar till att bibehålla, stärka eller förbättra mottagarens förmågor och anpassas efter mål, behov och förutsättningar.

Det är en stor glädje att se Hicko gå från sitt uppdrag som Sociala tjänstehund till den mysiga och vaktande Pyrenèerhund som älskar att springa omkring på gården och leka i hagen tillsammans med sin övriga flock och familj. Hicko vet skillnaden på “jobb” och jobb”!

20131003_130804

IMG_0059

IMG_0493

IMG_0608

IMG_0609

IMG_0613

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: