Kycklingar på Guardista

Helgen startade med feber för Emil så alla planer blev inställda. Emil blev så besviken. Han hade bestämt att han skulle hem till en kompis på förskolan på lördagen och vara där själv utan oss för första gången. Men det vara bara att ta det lugnt och vila. Som tur var vaknade Emil på söndagen och var feberfri så vi körde igång och firade Martin som fyllde år med sång och present. Det blev ett lugnt firade för att känna in lite hur Emil mådde. Tack och lov kom inte febern tillbaka.

Den stora händelsen denna dagen var att två kycklingar kläcktes. Emil tyckte detta var så spännande. Han gick och spanade i äggkläckaren hela tiden för att se hur det var med dom. Då var det dags att göra i ordning deras första boende. Emil hjälpte till att fixa i lådan med tidningar, mat, vatten och värmelampan.

Vi fick klippa till en bit hönsnät och lägga ovan på i fall Lurvan skulle bli för intresserad. När vi hade höns förra omgången då var Lurvan ofta med dom inne i hönshuset, men då var dom mycket större. Nu när kycklingarna är så små måste vi ta det säkra före det osäkra och skydda dom.

I väntan på att kycklingarna skulle bli starka nog att flytta över till sitt nya boende läste Emil och Martin hönsboken. Emil har ett stort intresse för djur och nu tycker han att det är kul att lära sig mycket om hönsen.

Fler som är intresserade av hönsboken. Lurvan. Hon har varit uppe på köksbordet en gång och hon tittade ner i lådan sedan brydde hon sig inte mer om det och började istället stryka sig mot lådan.

Emil tyckte att det var lite läskigt att hålla kycklingen, han visste inte riktigt hur han skulle göra och tänk om han tappade den. Emil fick börja och titta på när Martin höll i den och så fick Emil klappa den.

Emil är mån om att gå till kycklingarna när dom piper. Emil uttrycker att ”när jag är där så blir kycklingarna trygga”. Lite senare kom Emil och sa att han gärna vill hålla en kyckling, nu visste han hur det gick till.

Första natten vaknade han tre gånger och skulle gå ner och kolla till kycklingarna. Söta älskade unge vad fin du är.

Inom kort så får vi börja socialisera Lurvan och hundarna med hönsen. Hicko har fått träffa en av kycklingarna en gång och det gick såklart jättebra med honom. Han luktade lite sen gick han och lade sig igen.

I skrivandets stund hör jag hur den fjärde kycklingen kläcks. Troligtvis blir det den sista, det verkar inte som om det finns liv i de tre sista äggen. Imorgon får vi hem sex faverolle ägg och sex Wyandotte ägg som ska läggas i äggkläckaren sedan får vi invänta och se vad det blir…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: