Kläcka ägg!

Vi har ju skrivit om våra planer på att skaffa höns igen. För 5-6 år sedan när vi skaffade höns för första gången så köpte vi kycklingar som var 1-3 veckor gamla samt några unga hönor.

Vi har väl egentligen kommit fram till att vi helst vill ha höns av rasen laxfärgad Faverolle och kanske Sussex. Det är raser som vi haft tidigare. Faverollerna är roliga, lugna och mysiga medan det är lite mer fart i Sussex. Faverollerna ser ut som små ugglor. På bilden nedan från hösten 2014 är en bild på Harriet och Honda(Faverolle) och Hedvig(Sussex).

Vi tänkte att det vore roligt att testa att kläcka ägg själva och samtidigt minska risken att tillföra olika smittor som kan komma som en tråkig bonus när man köper kycklingar från olika ställen.

Martin har fått låna en äggkläckare av en kompis.

Innan vi skaffar Faverolleägg tänkte vi testa och se hur äggkläckningsmaskinen fungerar. Vi besökte Camilla som även har Pyrrar och fick en härlig blandning av ägg i olika färger. Camilla har Faverolle, blommehöns, australorp, isbar, welsumer, maraner, sussex och säkert något jag glömt. Tillsammans med hönsen går en isbartupp och en welsumer/isbar bladning så vi har i ärlighetens namn ingen aning vad det kommer bli av kycklingarna förutom att det troligen blir roliga färger på äggen. Tack för äggen Camilla!

Mörkbruna, ljusbruna rosa, gröna, beige och ljust blått,. Många härliga färger!

Emil ville hjälpa till att lägga äggen i kläckaren!

Maskinen vi lånat är helautomatisk. Det enda vi behöver ha koll på är att det finns tillräckligt med vatten i den så att luftfuktigheten är stabil. I övrigt är den inställd på att hålla 37,5 grader och maskiner vänder/gungar äggen ett par gånger om dagen. Om ca en vecka ska vi genomlysa äggen med ficklampa för att se om det börjat att utvecklas foster inne i äggen. Efter det tar det ett par veckor till, sen är det dags för kläckning!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: