Fågelhunden Ivanka

Ivanka skulle utan tvekan klara sig helt själv i det vilda och skulle inte ha några problem med att få tag på mat. Hon är en väldigt primitiv hund efter linjer som har sin historia som självständiga boskapsväktare från Tadjikistan och Turkmenistan. Dessa hundar har i århundraden fått klara sig själva när de vaktat fårflockarna mot stora rovdjur som varg, björn, rovfåglar och stora kattdjur, men även mot eventuella tjuvar av mänsklig sort.

Första gången vi såg vad Ivanka gick för var när hon som valp klättrade upp på en 3 meter hög trappstege och fångade en fågelunge som satt uppe vid stupröret på stallet.

Nä Emil var liten och vi satt och åt frukost i köket och tittade ut genom fönstret så låg hönan Greta lite väl lugnt bredvid Ivanka. Martin gick ut och kollade till lilla Greta som var död. Ivanka smakade lite för mycket på Greta. Efter det har Ivanka fångat ett gäng fåglar. Skator, olika kråkfåglar, rovfåglar, koltrastar…ingen är säker för Ivanka.

Skulle vi skaffa höns så gäller det att ha en säker hönsgård så att inte Ivanka kan göra oväntade besök hos hönsen.

En morgon tittade vi ut från sovrumsfönstret och såg Ivanka smyga i en buske. Vi såg inte riktigt vad hon smög på, men passade på att plocka fram kameran. Plötsligt spurtade hon fram och tacklade en råka som satt på gräsmattan. Råkan blev skakad och hoppade iväg en liten bit och försökte flyga iväg igen men Ivanka var för snabb, fångade den och gjorde processen kort. Ibland äter hon upp hela fågeln och ibland vill hon bara ta död på fågeln och låter den sedan bara ligga kvar.

Fångad i luften…

Ivanka har inget resursförsvar mot oss och när Martin gick ut för att kolla till den döda råkan. Däremot hade hon nog inte velat dela med sig av den till Hicko.

Ivanka är generellt inte så bra med andra djur. Lurvan har hon nästan accepterat men det är på gränsen. Lurvan vet om detta och håller sig oftast på avstånd när Ivanka är inne.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: