Längtan efter fler djur…

Emil har sedan i somras släppt stödhjulen på sin cykel och har fått upp balansen riktigt bra. Vi har ute på en runda som vi brukar gå och den leder upp till lantbruksskolan.

För att bo på landet så har vi ganska många promenadvägar att välja mellan. Dock är denna en av favoriterna. Ingen trafik och bara öppna fält.

Vi brukar börja med att hälsa på kossorna och kalvarna. Det är så härligt att se Emils naturliga relation och samspel med djuren som vi möter på lantbruksskolan.

Emil både klappar kalvarna och ger dom mat. Här gick han runt och sjöng jag bjuder på mat, jag bjuder på mat, jag bjuder på mat till alla kalvarna.

Emil pratar och samtalar med kalvarna och förstår att han ska röra sig försiktigt och inga hastiga rörelsen för då blir kalvarna rädda. Vi tror att Emils dagliga närvaro med hundarna och katten Lurvan har gett honom förutsättningar att förstå hur han ska bemöta djur.

Både Hicko och Piansa är lugna och tillsammans med korna och vill ibland gå fram och hälsa. Kaninerna däremot, det går båda igång på, de blir spända och får en helt annan blick. Kanske beror det på att de ser både kaniner och harar nästan dagligen ute på fältet och ser det som sin uppgift att skrämma bort dem. Hicko reagerar likadant om vi är inne i en djuraffär som säljer kaniner. Det känns som om dock kopplar samman det med den upplevelse dom har när dom ser dessa sötnosar ute på fältet.

Hästen, åsnan, och gässen som också finns på lantbruksskolan är heller inget konstigt för Hicko och Piansa.

Grisarna Hans och Greta har fått en massa kultingar och dom är så söta. Hicko reagera inte alls på grisarna men det gör Piansa. Hon vill fram och buffa till dom.

Dom är ju helt bedårande söta.

När vi kommer till fåren händer det något alldeles speciellt. Pyrrarna vill vara med fåren, dom sticker in ansiktet för att hälsa på dom. Dom sätter sig nära staketet så att fåren får lukta på pälsen. Det blir inte samma reaktion när vi möter getterna, då blir Pyrrarna lite mer ”stissiga” och reagerar ungefär som getterna gör.

När vi ser detta möten och samspelet som Pyrrarna har med fåren vill vi ju utöka djurflocken med några lamm. Vi har inte bestämt något men vi kommer aktivt att fundera och prata vidare kring detta. Tänk att låta hundarna gå med fåren under dagarna och ge dom den ursprungliga uppgiften som dom är avlade för, att vakta boskap.

Vi har även pratat om att bli med höns igen. Att göra i ordning en av spiltorna i stallet till ett hönshus och bygga upp en utegård till dom i anslutning till stallet. Emil vill gärna att dom ska bo i hans ”jaktstuga”, det var en väldigt fin tanke men det fick vi avstyra.

Hicko fungerade utmärkt med höns, Piansa kan gå igång lite på dom och vill gärna jaga dom. Men vi tänker att vi får köra en period av socialiserings träning både med hundarna och Lurvan.

Vi har bara ett problem och det är Ivanka som troligtvis inte kommer att acceptera hönsen som en del i flocken. Lösningen blir troligtvis att när Ivanka är lös få hönsen vara i sin hönsgård.

Vi får se vart allt landar men det vi vet är att livet med djur är helt underbart.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: