Att ta farväl av familjehunden tillsammans med barnet.

Emil fyllde fem år i somras och är väldigt delaktig i hundarnas liv och allt som sker kring dom. Emil var införstådd med att Vostok hade ont och att han fick medicin för att lindra smärtan. När dagen kom då vi hade tagit ett beslut om att Vostok skulle få somna in, samlades vi tillsammans hela familjen i soffan för att berätta det för Emil.

DSC_9499

Vid sådana samtal med barn gäller det att vara rak och tydlig och inte linda in något för att försöka skydda barnet från information som kan skapa sorg. Vi var helt ärliga och sa att Vostok nu hade fått så ont och att medicinen inte hjälpte mer samt att Vostok först skulle få en lugnande spruta  för att sedan få en spruta till som innebär att han somnar in för gott och faktiskt dör. Vi hade pratat innan om att vi inte skulle använda orden somna in till Emil för att ordet sova inte skulle förknippas med döden. Emil frågade om vi kommer att bli ledsna och då svarade vi att det kommer vi nog att bli. Då ville Emil inte följa med sa han.

Vi fortsatte att prata om det och att Emil skulle fundera på om han ville följa med till veterinären. Därefter kom det några spontana frågor om Vostok verkligen kommer att dö och om vi aldrig mer kommer att träffa Vostok. När det väl var dags bestämde Emil sig för att följa med och Emil ville att Vostoks favorit gosedjur ”apan Olsson” skulle få följa med. Emil uttryckte att han egentligen inte ville att Vostok skulle dö.

DSC_9880

Väl på plats på Evidensia Djurklinik i Ystad fick Vostok sin lugnande spruta. Det jobbiga var att Vostok fortsatte att kämpa och gick runt i rummet. Det tog lång tid och Emil började bli lite rastlös men han körde lite knäböj och några grodhopp så blev det bra igen. Emil var så duktig och förstod att han behövde hålla sig lugn. Tillslut kom veterinären in och gav Vostok mer lugnande och en kort stund därefter lade sig Vostok ner. Vi samlades hela familjen runt honom och personalen var helt otroliga och pedagogiska under hela processen. Personalen förklarade varje steg för Emil och när dom satte kanylen för att sedan ge Vostok ett avslut.

När vi började gråta frågade Emil om vi om vi var ledsna och om vi behövde något att torka tårarna med. Emil sa att han inte var ledsen och uttryckte att jag blir bara ledsen om någon är dum mot mig.

DSC_9967

När Ivanka kom in i rummet var Emil mån om att Ivanka skulle lukta på Vostok. Emil uttryckte att nu vet Ivanka att Vostok är död.

Vi har märkt att Emil har varit lite extra känslig dagarna efter att Vostok fick somna in. Så visst är det mycket tankar och känslor som snurrar runt hos Emil. Vi pratar ofta om Vostok och kring alla minnen vi har av honom.

DSC_7440

Vi tyckte att det var viktigt att Emil fick vara med och bestämma själv om han ville vara med när Vostok fick somna in. Vi tror att beslutet blev rätt för Emil och att vi kan prata om det i efterhand och Emil har en visuell bild av händelsen.

DSC_1551

Djur och barn är fantastiskt och vi är så tacksamma att vi har möjligheten att ge Emil en uppväxt tillsammans med djur.

Vi hörs snart igen, tack för att du läser vår blogg.

En kommentar på “Att ta farväl av familjehunden tillsammans med barnet.

  1. Hej , jag hjälper en kille att omplacera hans hund en schäffer /rottweiller. Den är inte mer än ett par år . Jätte fin . Men han behöver vara ute på landet. Går man in och läser här verkar ni så undebara djurvänner. Skriv gärna om ni har något intresse . Mvh charlotte

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: