Hund och småbarn funkar det?

När Emil föddes bestämde vi oss för att det ska funka med ett familjeliv med hund och en bebis. Då hade vi Aji och Hicko. Vi förberedde hundarna med att Martin tog hem handdukar som Emil hade legat på medans vi var kvar på BB. När vi väl kom hem så var Aji väldigt intresserad av Emil och ville gärna slicka honom i ansiktet så henne fick vi begränsa. Vi trodde att Aji eventuellt skulle börja vakta Emil så pass att andra inte fick komma nära. Men det gjorde hon aldrig. Aji var väldigt fin med Emil och var så försiktig som hon kunde vara.

DSC_0441

Hicko gick fram och luktade på honom, sedan var han nöjd. Vår oro var att hundarna skulle lägga sig på Emil så vi hade en vagga i tv-rummet som Emil låg i när han sov på dagarna och då kunde jag gå ifrån och behövde inte ha uppsikt hela tiden. När Emil låg i soffan tillsammans med oss ville hundarna gärna ligga nära Emil. Våra hundar är av den större storleken och trots det så har hundarna aldrig lagt sig på Emil. Dom har alltid varit så försiktiga vid Emils närvaro.

DSC_0094

I början när Emil var så liten fick vi lägga fokus på att hundarna skulle respektera vår nya nya familjemedlem. Samtidigt var det viktigt att inte glömma hundarna och deras behov. Jag hade svårt för att gå efter förlossningen på grund av en medfödd skada i ryggen som förvärrades efter förlossningen. Vi spenderade mycket tid i hagen så hundarna kunde springa fritt. Jag byggde upp hinderbana i trädgården och hundarna fick spela massor med hundspel. Det var bara att ta fram kreativiteten så löste vi det bra. Det dåliga samvetet med att inte gå de sköna promenaderna med hundarna och barnvagnen fanns där ständigt. Det blev helt enkelt inte som jag hade tänkt med. Men ändå ganska bra utifrån de förutsättningar som fanns.

Aji fick tyvärr somna in när Emil var fyra månader.

IMG_4138

Vi märkte på Hicko att han blev så ensam och tyckte och inte alls att det var roligt att vara utan sin hundkompis. Dock så kom Hicko och Emil varandra väldigt nära. Vi var väldigt noga redan från början att Emil aldrig fick klättra på hundarna och att hundarna inte är en leksak. Detta är ju såklart svårt att förklara för en bebis. Vi jobbade med avledning och såg vi att hundarna ville vara ifred eller om situationen blev för svår för Emil, så separerade vi hundarna från Emil ett tag.

hickoemil1

Några månader senare kom Ivanka till oss och gav oss en rejäl utmaning. Hon var osäker och utmanande mot Hicko från dag ett. Men när Ivanka väl förstod att det fanns mat och sovplats även till henne så lugnade hon ner sig. Men hon har älskat Emil från första dagen och även hon var så försiktig och undergiven när hon var i närheten av Emil.

Jag minns väldigt väl de gånger Martin var iväg och tränade och jag nattade Emil så hittade Ivanka på hyss. Hon sysselsatte sig för fullt genom att tugga sönder saker. Det blev en utmaning när Ivanka var liten, så fort hon blev lämnad så hittade hon på något.

IMG_9120

Vi minns så väl när Emil började använda sin gåstol och han sprang i full fart mot hundarna. Emil skrattade högt när hundarna reste sig och gick där ifrån. Det blev en reaktion och Emil tyckte det var jätteroligt. Men för att inte uppmuntra detta så fick hundarna vara i ett annat rum när Emil använde gå stolen, så löste vi det problemet. Emil var för liten för att förstå och komma ihåg att han inte fick köra på hundarna.

IMG_0327

Vi har gjort mycket aktiviteter tillsammans med både hundarna och Emil för att få livet med barn och hund att fungera. Det har blivit en naturlig vardag för Emil och hundarna, vi har sett det som en socialisering för att ska det fina samspelet mellan varandra. Och att bygga upp respekten mellan Emil och hundarna. Hicko har varit med Emil i lekrummet sedan start och idag kan hundarna agera som en hundkompis till Emil.

DSC_0045

Vi hade även vår andra katt som hette Kitty och hon låg alltid på amningskudden när jag ammade Emil. Kitty fick tyvärr somna in när Emil var två månader. Katten Lurvan som från början var en vildkatt fick tillslut flytta in till oss och det slutade med att Kitty och Lurvan kunde ligga i soffan tillsammans. Lurvan älskade Emil från första dagen och ville vara nära direkt.

IMG_5402

Nästa hund kom in familjen var vår underbara Vostok. Tryggare hund får man leta efter. Han kom hit i bil från vitryssland och fann sig direkt som en del i vår familj. Han tog sig an Emil med en gång och är den som har agerat lekfarbror.

DSC_9992

Nästa hund som kom in i familjen var Piansa. Helt plötsligt blev Emil storebror och fick någon att ta hand om. Piansa gav oss en rejäl utmaning där vi vid några tillfällen kände att nu är livet maxat. Dock har aldrig tanken kommit att vi inte reder ut det här. Istället fick vi hitta lösningar, någon egentid kunde vi glömma och någon eventuell träning fick ske på hemmaplan. Tre hundar, en valp och en tvååring det blev som sagt en utmaning men vi fixade det. Det var bara att gå in för det att nu är det detta som är vårt familjefokus. Hade alla fyra varit lika lugna som Hicko och Vostok då hade det varit lugnt. Men nu hade vi tagit oss an två underbara tikar med mycket mer energi i.

DSC_9257

Trots att Piansa hade så mycket bus och tokigheter för sig, har hon varit så fantastiskt fin mot Emil. Mycket mer hänsynstagande till hon än oss hon lugnar ner sig och vet att hon måste ta det lugn när hon är i närheten av honom.

För att inte glömma våra fina hönor som vi hade. Emil fick som liten följa med ut till hönsen och ge dom mat och hämta ägg.

DSC_6798

Så till frågan om det funkar att ha småbarn och hundar så är vårt svar ja!

DSC_0502

Sen har vi alla olika förutsättningar. Man får välja vad man vill lägga energi på och alla familjer har olika regler. Ibland får hundarna vara i soffan och i sängen, men hos andra får hundarna vara i soffan men inte sängen. På samma sätt hos vissa familjer får barnen inte hoppa i soffan men barnen får lov att sitta på köksbordet. Olika regler och olika syn på vad som är ett problem som man behöver arbeta på. Vill du inte att hunden ska dra i kopplet så lägg fokus på det redan från början. Är det inte viktigt för dig så lägg energi på något annat.

Finns hunden/hundarna redan i familjen så ta med det i planeringen inför att bebisen ska komma. Vad behöver ni tänka på inför den nya situationen? Behöver ni förebygga något? Be om hjälp?

Finns det barn i familjen och ni vill utöka den med en hund så kan det vara bra att göra en plan för det. Fundera på vilken hundras som passar familjen, behöver den vara på hunddagis, kan du gå hem på lunchen eller kan du kanske ta med hunden på arbetet? Lägg tid på att få det att fungera i familjen, lär barnet respektera och bemöta hunden på ett bra sätt och få balansen mellan att göra saker tillsammans med hunden och ibland får hunden stanna hemma.

Våra fyrbenta är vädertåliga hundar och klarar sig att vara ute hela dagarna medans vi jobbar. Med tillgång till inomhus del.

Temat barn och hund kommer att fortsätta i ett annat inlägg.

Ha en underbar dag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: