Hundens ursprung!

naturea_logo

Imorse läste jag ett inlägg på en blogg som handlade om att låta hunden göra det den är avlad för och vikten av att ha hundens ursprung med sig när man väljer ras. Det stod inget om just vakthundar så då tänkte jag att vi skriver lite om det här idag.

Att se våra hundar varva sitt liv här hemma på gården med att leka, vila, patrullera och vakta är så underbart.

När vi är på jobbet går Ovtjarkorna i den stora hundgården på ca 600 kvm och stortrivs där. Ibland kan vi nästan uppleva att de mår bra av att bli lite begränsade o området de ska hålla koll på. Pyrrana går oftast lösa på tomten och tycker att det är livet. Trots att Vostok och Hicko inte kan vara lösa tillsammans längre så finns där en teamkänsla i hela flocken när det väl gäller, dock med ett stängsel emellan.

Vad ska man med tv till när man kan stå och smygtitta på vårt fina Guardistagäng från sovrumsfönstret och se roligt dom har. Piansa älskar att driva med Ivanka som inte kan få tag på henne. Detta värmer i hjärtat att se.

Vakten finns hos våra raser, det ligger i deras natur och är inget vi behöver lära dom. Både Ovtkrkan och Pyrenéerhunden har ett sunt sätt att vakta. Det är inte bara attack som gäller. Ovtjarkan tänder dock till snabbare och med ett större allvar. Stegringen är kortare. Vi ser i ett tidigt stadium när dom får upp vittring,  reser sig upp och försöker lokalisera varifrån doften kommer ifrån, för att sen bege sig iväg för att kolla vad det är. Är det något som hundarna anser att dom behöver skrämma bort som tex kommer nere vid grinden,  då blir det en akutinsats i explosivitet direkt utifrån en eventuell viloposition. Det sägs att en herdehund alltid sover med ett vakande öga, förutom Vostok som kan somna väldigt djupt. Men när han vaknar…då går det undan. 
DSC_2983
Gå gärna in på Johanna Lekhammars blogg och läs: https://teamwildthings.se/2017/10/10/att-lata-hunden-gora-det-den-alskar/

evidensia_djur_malmo-il-1

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: