Recension av skillnadens skörd!

naturea_logo

I familjen är det Martin som har de gröna fingrarna och kunskapen om odling. Detta har gått i arv från Emils farmor. Martin är nog mer känd för sin chiliodling där han från grunden sår frön till det  att hans egen chilisås står på bordet. Han gillar även olika konserveringsprocesser, tex fermentering där man kan bevara grönsakerna under hela året.

Vi har planer på att få till en större odling  nästa år, där vi ska skapa förutsättningar för ett hundfritt trädgårdsland. I nuläget gräver de upp, kissar eller tuggar sönder allt vi försöker oss på. Mitt intresse för odling har ökat sedan vi köpte gården. Känslan av att gå ut och hämta sina grönsaker från trädgården är helt fantastsikt. Det jag behöver mer av är kunskap och inspiration kring allt gällande odling.

Vi fick äran att läsa Sara Bäckmos nya bok  Skillnades skörd och skriva en recension.

Skillnadens skord

I vår familj finns det en odlare med erfarenhet och en nybörjare och boken passar utmärkt till oss båda.

Sara får verkligen fram den fina känslan av att odla, och inte på ett överdrivet eller pretansiöst vis utan som en naturlig känsla. Hon får även läsarens intresse av odling att växa genom hur hon beskriver hela processen från att så till att maten ligger på tallriken.

Jag vill gärna ha tillgång till alla grönsaker samtidigt året runt vilket inte fungerar om man vill odla allt själv. Sara beskriver i sin bok att hon har tillgång till alla grönsaker men inte alltid, där hon fokuserar på säsongsodling vilket gör att du aldrig tröttnar på någon grönsak.

1_MG_0297
Sara får även fram att allt inte behöver vara perfekt, ibland misslyckas hon. Detta tycker jag är superviktigt att det inte alltid blir som man tänkt sig även för experten.

I skillnadens skörd beskriver Sara hur hon involverar barnen i odlingen och uppmuntrar dem att äta grönsaker på ett sätt som gör hennes barn nyfikna på det som serveras på matbordet. Samt tipsar hur hon får kräsna barn att äta grönsaker.

I boken tipsar Sara om hur man enkelt fixar en middag, lunch och frukost som till och med jag skulle kunna laga som nästan aldrig står vid spisen. Även detta brukar vara Martins del i hushållet. Dessutom delar hon med sig av en massa recept samt mängder med tips om vad man kan odla tillsammans, hur man sår, vilka sorter det finns av samma grönsak, hur man tar tillvara på det som inte äter upp, hur man skördar och mycket mycket mer.

18_MG_5102-Redigera

Sara beskriver just just det som vi har lagt tid på denna sommaren, vinbärsbuskar och barn. Det blev en igenkänningsfaktor när jag läste om hennes känsla kring sommaren tillsammans med barnen. Sara tipsar om trädgårdsdrinkar som barnen tycker om.

Vi har en stor tomt på 13000 kvm och har funderat på vart vi ska ha vårt trädgårdsland. Detta är något Sara tar upp i sin bok, just vikten av att ha den nära och tillgänglig där man befinner sig. Hur man odlingen till ett icko onödigt jobb och att det blir istället en del av vardagen. Trots Saras stora odlingsyta får hon ändå fram känslan av att kunna omsätta det i sin egen trädgård, stor som liten.

17_IMG_4301

Efter Martins stora chiliodling för tre år sedan finns det fortfarande mängder kvar i frysen. Trots att vi gett bort kilovis, gjort pulver och otaliga liter chilisås. Det här att odla lagom är någon som Sara tar upp och som är svårt speciellt när allt ska skördas samtidigt. Sara ger en massa tips på hur man kan äta en grönsak, allt från att äta den direkt från plantan till att tänka in den i olika maträtter. Här kunde jag ta till mig massor med tips då min kunskap kring matlagning inte är så bred, den står Martin för.

Skillnadens skörd förmedlar en fin känsla för odling, inspiration och kunskap för dig som är en van odlare och nybörjare och odlar litet eller stort. Ett litet extra plus för att Sara involverar barnen i boken, till alla barnfamiljer. Bilderna som finns med i detta inlägg är från boken. Fantastiska bilder som är tagna av fotogra Maria Fors Östberg.

Tack Sara för att vi fick ta del av din bok i förväg!

Skillnadens skörd finns i butik från 24 augusti, men du kan redan nu beställa den från http://www.adlibris.com/se/sok?q=skillnadens+sk%C3%B6rd och http://www.bokus.com/bok/9789187905766/skillnadens-skord-mat-fran-tradgarden-aret-om/) Om du uppger koden ”skörd” i kassan hos Bokus får du rabatt fram till den 15 augusti.

evidensia_djur_malmo-il-1

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: