Sredneasiatskaja Ovtjarka!

naturea_logo

Vi är inga experter på rasen men vi skaffade oss bra med kunskap innan vi fick hem både Ivanka och Vostsok. Vi har pratat med våra vänner som har rasen och lyssnat in deras erfarenheter.

Innan Ivanka kom hade vi länge funderat på rasen. Till skillnad från Pyrenéerhunden finns inte samma möjlighet att möta rasen på exempelvis på utställningar då det finns så få eller inga alls. Besöker man rasen hemma hos någon annan så får man uppleva hur det är att möta den som besökare och det är inte detsamma som att vara ägare till rasen. Därav kan det bli missvisande i valet av att ras. Ovtjarkan är familjens hund, inte besökaren.

DSC_5976

Sen är ju alla individer med olika egenskaper. Ivanka tycker det är trevligt med besökare om vi släpper in dom. Får hon dessutom lite uppmärksamhet med klapp och mys är det ännu bättre. Det bästa är om det är barn som är med på besöket, då tar Ivanka bak öronen så långt det går och smyger försiktigt fram och hälsar gärna med en puss.

Vostok tycker inte riktigt att besökare hör hemma här, förutom mormor och morfar som kan gå rakt in utan att vi är där. När vi får besökare så låter vi oftast ovtjarkorna vara i stora hundgården. Släpper vi ut dom gör vi det under kontroll och lämnar inte hundarna ensamma med besökarna.

DSC_6500

Det vi uppskattar är att vakten på hemmaplan tas på fullaste allvar av Ivanka och Vostok. Men så fort vi lämnar hemmet kopplar dom bort den uppgiften. Det är aldrig några problem att vara ute på promenad, det finns generellt ingen hundaggressivitet eller misstänksamhet mot andra hundar. Ser vi att det uppstår spänning mellan våra och en mötande hund går vi ut i sidled för att inte möta hunden rakt framifrån. Än så länge har ingen gjort något utfall i koppel mot någon annan hund.

Ovtjarkorna är avslappnade på allmän mark. När vi träffar någon på promenaden som vi stannar och pratar med så lägger sig oftast både Ivanka och Vostok ner och inväntar lugnt tills vi ska gå vidare.

DSC_6445

Ovtjarkorna är inga hundar du behöver ta i med rösten för att visa att den har gjort fel. Det räcker nästan med en blick och kroppsspråk, så förstår ovtjarkan direkt. Den visar tydligt att ”jag förstår vad du menar”. Ovtjarkan är en självständig ras som inte tjatar för din uppmärksamhet men är tydlig när den visar att den vill ha människonärhet.

Vostok är så tydlig med vilka han tycker om. När han följde med oss på rasspecialen för Pyrenéerhunden mötte han vår vän Li som har kennel Pyr Blanc Patron. Vostok snusade av henne sedan klättrade han upp så försiktigt och gav henne en kram. Det är kärlek det!

DSC_6414

Ovtjarkorna trivs bäst hemma men tycker att det är trevligt att komma ut på promenad när dom väl är utanför grinden.

En ovtjarka finns alltid där och är en trogen vän. Den kärlek som rasen ger till sin hundägare går knappt att beskriva med ord. Det är så fint.

Vi har två Sredneasiatskaja ovtjarka med olika temperament, egenskaper, driv och kroppstyp. Vi har fått äran att uppleva båda typerna!

DSC_6439

evidensia_djur_malmo-il-1

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: