Är Pyrenéerhunden en lämplig social tjänstehund?

naturea_logo

Tillsammans med Glädjespridaren Hicko har vi arbetat i branschen i fyra år. Dessutom har Hicko blivit utsedd till årets vardagshjälte utifrån sin goda insats inom äldreomsorgen. Jag vill påstå att Pyreéerhunden är lämplig för att kunna arbeta inom vården.

IMG_1098

Jag skulle vilja lägga mer fokus på hunden som individ än vilka raser som är lämpade. Det finns vissa raser som är mer eller mindre lämpade för yrket, men fortfarande kan det finns individer som inte är rastypiska och därför kan vara lämpliga hundar ändå.

Ivanka och Vostok som är två Sredneasiatskaja Ovtjarka anser jag inte är lämpliga hundar att arbeta inom vården. Då utgår jag både från ras och individ. Vostok bryr sig nämnvärt inte om andra människor förutom familjen, denna egenskap måste en social tjänstehund ha. Ivanka utför inga kommandon som typ sitt eller ligg inte ens med en köttbulle, detta kan också bli en svårighet när hunden inte vill samarbeta.

Både Ivanka och Vostok har en stor portion vakt i sig på sitt revir, detta försvinner då vi lämnar hemmet. Men allt som passeras ute på promenad är oftast som luft. Kommer det barn blir båda glada och vill gärna hälsa.

DSC_5959

Det har visat sig att en del har passerat vår gård och mött en annan Hicko än den som de möter då han är i tjänst. Många får inte ihop det, är det samma hund?

Hicko har förmågan att skilja på arbete och arbete. När Hicko är hemma då är han den rastypiska Pyrenéerhunden som vaktar gården och ser till att alla som passera försvinner bort.

DSC_3489

Jag kan förstå att det känns förvirrande då man möter en stor Pyrenéerhund inne på vår gård och blir utskälld. Nästa dag möter man samma hund, en lugn och inkännande Hicko tillsammans med vårdtagarna som strålar av lycka av hans närvaro.

DSC_3488

När Hicko och jag lämnar hemmet för att åka och arbeta, finns denna vakt inte längre kvar hos honom. Pyrenéerhunden har generellt inget behov av att vakta utanför sitt hem och revir. Detta gör att Hicko kan arbeta som social tjänstehund. Hicko samarbetar bättre med mig när vi är i tjänst, hemma går han och lägger sig om han inte vill träna mer. Hicko är social och vill hälsa på människor han möter och vill gärna följa med när vi ska iväg. Hicko visar ingen misstänksamhet mot våra vårdtagarna. Annorlunda kroppshållning och rörelser, stirrande blickar, dofter, rullatorer och rullstolar, allt detta är normalt för Hicko då han är i tjänst.

 

Jag anser att generellt så är Pyrenéerhunden en lämplig ras som social tjänstehund. Med det sagt är det inte säkert att alla Pyrenéerhundar anses lämpliga, det är därför vi bör titta mer på individens lämplighet.

I ett kommande inlägg kommer jag att beskriva vad man bör tänka på just när det gäller hundens lämplighet.

Tack för din goda insats Hicko!

För oss är det viktigt med hundens hälsa och välfärd i arbetet som social tjänstehund. I samarbete med RigtigHundemad och tack för ett superbra hundfoder Naturea!

evidensia_djur_malmo-il-1

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: