Hundträning!

naturea_logo

Nu kommer det en serie där vi beskriver likheter och olikheter mellan Hicko, Ivanka, Vostok och Piansa.

Team Guardista består av fyra herdehundar, två raser, två tikar, två hanar, fyra olika åldrar och fyra olika individer. I vissa situationer ser vi likheter mellan dom alla fyra och i andra kan vi se rasskillnader samt även skillnad på individnivå.

Det första ämnet som vi kommer är beröra är träning…

Gemensamt för alla fyra herdehundarna är att dom tycker inte att det är kul att nöta in perfekta lydnadsmoment, det blir bara tjatigt och hundarna går iväg och gör något annat.

wpid-20150831_153123.jpg

Skillnaden mellan raserna är att Ovtjarkan är ännu mer ovillig att träna något organiserat än Pyrren.

Kravet vi har med våra hundar är att dom ska kunna utföra en vardagslydnad som att gå fint i koppel och inte göra utfall under promenader. Våra hundar är alltid kopplade då vi lämnar vårt revir, därför är det något som vi har lägger ner mycket tid på.

Vi arbetar mycket med miljö och socialiseringsträning och då får vi koppelträningen på köpet. När vi är ute tycker Hicko det är kul att träna dogparkour och Piansa har också börjat visa ett eget intresse genom att ställa framtassarna mot stenar.

 

Både Vostok och Ivanka tycker det är helt onödigt, varför hoppa upp på en sten när man kan gå runt om. Ivanka sätter sig i princip aldrig på kommandot sitt, Vostok gör det om han vet att han får något gott som belöning.

Dock utför gärna Ivanka och Vostok dogparkour, utan kommando i trädgården. På eget initiativ såklart!

dsc_3867

Pyrrarna är mer för ett teamwork så länge det inte blir för tjatigt. Hicko utför både tricks och konster på både verbal och visuell instruktion och Piansa är på god väg åt samma håll. Piansa är ännu mer positiv till träning än vad Hicko är och har än så länge sitt objektintresse kvar.

dsc_3708

Att Hicko skulle bli en bra social tjänstehund var inte självklart från början. Men han uppenbarligen älskar sitt arbete och momenten han utför behöver inte resultera i perfektion. Idag är han dessutom utnämnd till årets vardagshjälte på Österlen!

wp-image-205297466jpg.jpg

Vill man hänga på lydnadsplanen är herdehundarna inget alternativ.

Alla hundar är som sagt individer, detta är en rastolkning utifrån våra fyra individer. Det finns Pyrenéerhundar som tränar både spår och rallylydnad. Ovtjarkan är mer för att vara hemma på gården och komma ut på en promenader. Men även är finns det säkerligen individskillnad på andra Ovtjarka som skiljer sig från både Ivanka och Vostok.

evidensia_djur_malmo-il-1

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: