Att leva med herdehundar!

olivers

Våra hundar är underbara och fantastiska på så många vis. De är lugna, kloka(ibland lite för smarta), självständiga, modiga och goda väktare. Man läser ofta att det är väldigt svåra hundar, medan vi menar att de är ganska lätta att leva med om man uppskattar deras rastypiska karaktärsdrag.

dsc_0109

Om man är ute efter en “lydig hund” som gör vad man säger, då är herdehundarna fel ras. Likaså om man vill ha en traditionell brukshund eller likväl en renodlad sällskapshund. Då är det absolut svåra hundar…Respekt är inte något du per automatik får av en herdehund. Det är något man förtjänar och måste underhålla.

dsc_0167

Om man istället uppskattar deras självständiga natur, deras uppriktighet och ärlighet, deras stora allvar när det gäller att försvara det de älskar samt har lite humor så kan herdehundarna vara ett alternativ. De trivs dessutom bäst utomhus, även om de de gärna kommer in då och då.

dsc_7033

Innan man skaffar sig en herdehund bör man fundera över om det är rätt val av ras. Att leva med dessa hundar kan på många sätt bli en livsstil och det medför konsekvenser i vardagen. Vid besök av människor som hundarna inte känner och/eller accepterar bör man ha en plats att förvara hundarna, t.ex. en hundgård eller stängt rum. Man kan inte räkna med att en herdehund oavsett ras ska acceptera även välkomna besökare. Dock brukar det gå om man tar god tid på sig och socialiserar hunden och besökaren metodiskt.

dsc_3818

Vostok och Ivanka brukar få stå i hundgården när vi får besök, men brukar kunna komma ut och träffa besökarna efter några timmar. Vostok är den som bibehåller misstänksamheten längst och kan till en början vara hotfull när han får komma ut, blockera vägen och skrämmas lite. Lyckas han göra en besökare lite obekväm, då blir han väldigt nöjd. När Ivanka väl förstått att det är trevligt besök, då blir hon gränslöst kärleksfull och vill i princip ligga ovanpå besökaren.

dsc_3867

Hicko och Piansa accepterar alla besökare om vi släpper in dom. Hicko kan bli mer misstänksam om han står i hundgården när vi får besökare, så för honom fungerar det bäst om han får vara med från början.

Emils mormor och morfar är dom enda besökarna som kan gå rakt in igenom grinden utan vår närvaro, dom är helt accepterade av hundarna. Detta har vi tränat för att inte bli helt begränsade. Skulle vi behöva hjälp med hundarna av någon anledning känns det tryggt att veta att dom kan gå in utan problem. Dock är detta säkerligen ingen självklarhet för alla herdehundar.

dsc_3787

Vakten fungerar lite olika för herdehundarna, i alla fall för våra. Ovtjarkan visar tydligt att dom vill helst inte lämna sitt revir. Medan Pyrrarna tänker sig mer att reviret är så långt ögat når och dom är så pass smarta att öppna en dörr eller grind är många gånger inga problem för en Pyrre. Väl utanför hemmet jagar dom gärna bort hotet tills dom känner sig nöjda och kan därmed vara borta i många timmar innan dom kommer hem igen. Med herdehundar i familjen är det viktigt med ett högt och stabilt staket med en bra låsfunktion på grinden.

Dock vaktar dom inte ute på allmänmark om vi är ute på promenad. Hundarna har ingen aggressivitet mot andra hundar och bryr sig oftast inte om någon annan hund gör utfall. Ibland kan vi se en viss anspänning men dom har aldrig gjort utfall mot någon annan hund i koppel. Däremot är vi noga med att ha koll på hunden som vi möter och förebygger mötet genom att exempelvis inte passera den andra hunden rakt framifrån. Går vi med vars två hundar så har vi ca 90 kg hund i kopplet. Vi läser av våra hundar och ser i förväg om dom börjar spänna sig och kommunicerar med dom. Helt fantastiska hundar att vara ute och gå med. Även om vi inte tränar någon direkt lydnad så har vi lagt ner mycket tid på miljö och socialiseringsträning och vardagsträning i koppel, just för att promenaderna ska vara behagliga och trevliga.

dsc_3755

Alla fyra är mästare på att visa sin kärlek till sin familj. Herdehundarna visar sin uppskattning av sin ägare på ett så fint och alldeles speciellt sätt. De är självständiga både som raser och individer, men visar även ett behov av mänsklig kontakt.

dsc_0193

Idag finns det två Pyrenéerhundar och två Sredneasiatskaja Ovtjarka i vår familj och valet är helt rätt för oss!

 

evidensia_djur_malmo-il-1

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: