Ovtjarkan med blandade känslor…

olivers

Ivanka och Piansa har så roligt tillsammans och leker mer än gärna på vars en sida om staketet. Båda gör lekinviter, springer och jagar varandra längs med staketet.

dsc_8050

Tillfällen då Ivanka markerar mot Piansa och tycker att hon ska lugna ner sig, svarar Piansa på Ivankas signaler genom att vända bort huvudet och visar tydligt att ”jag förstår vad du menar”.

dsc_8066

Idag var Ivanka så fin mot Piansa och gav till och med henne en puss. Vi har valt att inte släppa ihop Piansa och Ivanka tidigare. Anledningen är att Ivanka är rätt hård och bufflig i sin lek och kan gå på ganska hårt vilket kan medföra skada på en lite valp. Ivanka behöver även tid på sig att acceptera nykomlingar i flocken, därför har vi gett utrymme för att stärka deras relation på avstånd. På avstånd i denna situation handlar det om en hund på vars en sida om staketet, gemensamma koppelpromenader och inomhus är dom i  olika rum med en grind emellan.

Idag bestämde vi oss för att dagen är kommen då tjejerna ska få mötas i trädgården för lite lek. Vi hade bra förutsättningar Emil sov, Ivanka lyssnar jättebra och vi kan avbryta henne om hon går på för hårt mot Piansa och Ivanka var i en bra stämning.

dsc_8072

Ivanka blev först förvånad när hon mötte Piansa. Ivanka hamnade i en känsla av viss spänning i kombination med glädje. Vi analyserade båda hundarna och läste av deras kroppsspråk hela tiden. Ivanka reste ragg under hela leken men bjöd samtidigt in för lek.

dsc_8267

dsc_8268

Efter en stund började Ivanka slappna av och tyckte detta var superkul. Dom sprang runt och busade och hade verkligen kul ihop dessa underbara tjejer!

dsc_8332

Ju mer Ivanka slappnade av, ju mer ökade Piansa i leken. Då sa Ivanka ifrån ordentligt genom att trycka ner Piansa och skälla mot henne. Piansa förstod Ivankas signaler och lade sig ner på rygg direkt. Ivanka markerade ytterligare en gång till och då höjde jag rösten och tog ett steg in mot båda hundarna och Ivanka avbryter direkt och lägger sig på rygg. Martin kopplar sedan Ivanka och jag Piansa därefter går vi en sväng i trädgården tillsammans. Inga spänningar sitter kvar hos Ivanka och under kvällspromenaden går de bredvid varandra och luktar på samma fläckar utan några konstigheter.

Fantastiska hundar som kommunicerar mellan varandra och lyssnar till varandras signaler.

dsc_8352

Vi hade förberett en plan för hur vi skulle gå tillväga och såg till att förutsättningarna fanns där. Anledningen till att vi kände att vi ville testa och släppa ihop Piansa och Ivanka var att Ivanka  lyssnar och svarar på vår kommunikation. Precis vad hon gjorde, familjens tok-Ovtjarka men är hunden som lyssnar bäst!

evidensia_djur_malmo-il (1)

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: