Social tjänstehund utför punktinsatser. ..

olivers

Dagens uppdrag på Bruksgården var bland annat att Hicko skulle utföra punktinsatser för enskilda individer. Hunden som resurs kopplas in i olika situationer. Det kan exempelvis vara  att lindra ångest och oro, ge den individuella egentiden, ökad vakenhet, social stimulans, inspiration till fysisk rörelse. I december kommer jag att ha möte med demensteamet för en dialog kring hur vi kan använda hunden inom vården som en resurs.

På bilden nedan går Hicko in och närvarar som sällskap där individen fick klappa och krama om Hicko samt prata med honom om sina egna djur.  Efter en stund kom uttrycket: ”Nu börjar jag bli trött, men du kan väl stanna och vila hos mig på golvet” Vilket Hicko förstod har intog sin position bredvid.

Hunden har många gånger en god effekt till inspiration till fysisk rörelse. Individen håller Hicko i kopplet under promenaden i de stora lokalerna.

Vid behov är det viktigt att pausa under promenaden. Hicko finns fortfarande kvar vid sidan och fullföljer sitt uppdrag.

På eftermiddagen var det Piansas tur att träna på sitt framtida uppdrag. Idag fick Piansa öva på att vänta in olika situationer som att börja spela spel, leta köttbullar eller hoppa över hinder. Till skillnad på andra tjänstehundar ska den sociala tjänstehunden arbeta med tredje person och inte bara med mig som hundförare. Detta lade vi fokus på, vilket visade ett gott resultat. Än så länge visar Piansa ett intresse för de personer vi möter, hon visar inga tveksamheter inför rullatorer eller rullstolar. Hon är arbetsvillig och oerhört kreativ och älskar att spela hundspel.

Ska fördjupa mig lite mer i ett annat inlägg kring syftet med att använda hunden som resurs och hur jag anpassar aktiviteterna utifrån mål, behov och förutsättningar. Samt vikten av min roll som hundförare.

evidensia_djur_malmo-il-1

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: