Våra självständiga herdehundar

Väljer man att leva med en självständig ras, då måste man vara medveten om vad det innebär. Det finns både fördelar och nackdelar/svårigheter med att ha denna typ av hund.

Fördelarna tycker vi är att hundarna inte är beroende av oss på så sätt av de vill har oss närvarande hela tiden. De sköter sig själv ute på gården genom att vakta, vila, leka med varandra och hittar på bus. Hicko och Ivanka tycker om att vara ute och ligger gärna på gården till sent på kvällen. Vill dom komma in skäller dom vid dörren, krafsar (tyvärr) på dörren eller försöker öppna dörren själv. Då tolkar vi det som att antingen söker de vårt sällskap men även att dom vill ha lugn och ro.

Nackdelarna kan vara att dom är smarta och hittar på bus. Kan lätt klura ut hur man öppnar dörrar och grindar, så det är en fördel att ha lås. Herdehundarna är inte alltid så samarbetsvilliga, dom vill verkligen känna en vinst i det som skall utföras. Gör inte alltid allting för en köttbulle. Har man som mål att träna lydnad på elitnivå, då får man välja en annan ras. Sen inte sagt att det inte går att träna lydnad och trix, det går absolut. Men då får man ha med sig att träna utifrån hundens vilja och förmåga, hitta en belöningsform som är motiverande. Inkallning kan vara ett problem hos framförallt Pyrrarna då många är rymningsbenägna, får en pyrre upp ett spår eller vittring efter vilt så travar många iväg på egenhand och kommer inte på inkallning. Även här finns det undantag och vissa kan ha sin pyrre lös och kommer på inkallning. Vill man kunna ha sin hund lös och tycker det är viktigt, då får man tänka om kring valet av ras då man inte kan ta detta för givet. Ett högt staket runt tomten är att rekommendera. Efter att vi fick besök av ett gäng vildsvin utanför tomten beslutade vi oss för ett sommarprojekt. Vi ska sätta upp ett nytt staket för att verkligen säkra upp samt utöka tomtens trädgårdsyta med ca 1500 kvm. Accepterar man dessa ”nackdelar” och gillar läget att så är det att leva med herdehundarna, då ser man inte det som ett problem.

Igår när jag tittade ut genom fönstret såg jag Hicko och Ivanka sysselsätta sig med olika saker. Jag stannade kvar och studerade dom. Ivanka tyckte det var tid att flytta runt plantorna i odlingslåda och Hicko glömde för tillfälligt bort att detta är förbjudet och gick genast dit och hjälpte till. När de var klara gick dom fram till bänken och kollade läget, båda hoppade upp och började leka.

Jag fick snabbt ta fram kameran och hann ta några bilder i smyg genom fönstret:)

IMG_9495 IMG_9497 IMG_9500

En kommentar på “Våra självständiga herdehundar

  1. Men nåt som är bra är ju att dessa fantastiska herdehundar hittar ALLA fel i stängsel och hundgårdskonstruktionerna iallafall 😉 Finns det en svag länk kommer den hittas!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: