Livet med en Dogo canario…

Idag känns det svårt att tänka sig leva ett liv utan en Dogo canario. Som jag har sagt tidigare så har Aji varit vår skola för hund… Hon var ivrig redan som valp och skulle undersöka allt, välte gärna ut moppspannen hemma hos uppfödarna Judith och Micke, kennel Monoceros. Vi fick också veta att det var en dam med mycket bus och egen vilja men en helt underbar hund. Mer rätt beskrivning kunde vi inte få 🙂 Som vuxen har Aji lugnat ner sig betydligt om man jämför med tidigare år, men det är väl så det ska va. Idag kan vi släppa lite på gränserna och hon lyssnar på oss och vet vad som gäller. Många har tyckt att vi har varit för konsekventa med reglerna, men jag tror snarare på att det har hjälpt oss i vardagen. Aji är en Dogo canario som älskar att mysa med familjen, sover gärna i sängen mellan oss och uppskattar när vi är samlade. Två andra favoriter är hennes ”mormor” och ”morfar” som har passat och umgåtts med Aji sedan hon var valp och är dessutom de enda två personerna som kan gå in genom grinden då vi inte är hemma. Aji älskar att få vara ute på gården speciellt nu under vår och sommartider, vinter och höstperioden spenderar hon gärna framför kaminen:). Springa fritt i hagen tillsammans med Hicko är också en favoritsysselsättning, promenad med sele och en påkopplad kätting då ser man hur Aji får fram arbetarlusten. Vanliga promenader måste man variera, det är fruktansvärt tråkigt att gå samma promenad varje dag.

Förra veckan var det tid för vaccination hos veterinären på Djursjukhuset i Malmö. Här kom en annan sida av Aji fram som egentligen inte är konstig alls för en Dogo canario. Det började med att hon skällde ut en farbror som gick på tok för nära (enligt Aji) bilen med sin hund som dessutom bar en tratt. Hunden reagerade inte så mycket men farbrorn hoppade till och sa ”oj” och gick en bit bort. Sedan fick Aji syn på en drake som flög i luften och den skulle bort!!! Dock med ett dåligt resultat då den svävade i luften på samma ställe, Aji var inte nöjd:)På vägen in till djursjukhuset möts vi av en sjuk hund som ligger vid entrèn med huvudet bortvänt. Den kommunicerar altså inte med Aji så den bara hon passerar. Väl inne i väntrummet kommer den sociala sidan fram av Aji när hon möter alla människor och hennes önskan är att alla ska komma fram och klappa henne.

I denna situationen är det bra att tänka på att Aji får att byta plats och röra på sig, då minskar risken för ett ökat revirförsvar som ofta kan starta redan efter några minuter på nya ställen om man står still.
Besöket hos veterinären gick jättebra, hon fick sin vaccination och en undersökning av veterinären. På vägen ut till kassan så har den sjuka hunden flyttat på sig och sitter i väntrummet och tittar mot Aji när hon kommer gåendes. Detta gillar inte Aji och det fick nog hela djursjukhuset både höra och se. Jag hade förberett med godis i fickan så vi backade lite och började träna kontakt i väntrummet tills det var fritt att passera ut. Denna typ av avledning fungerar för Aji, dock krävs det att man håller avstånd från det som triggar igång henne.

Med en sådan ras och en individ som är social och trevlig i många situationer, men som på en sekund slår över till misstänksamhet beroende på sin signalkänslighet, konsekvensen blir skärpa och att fullgöra sin uppgift. Hennes livsuppgift är att försvara det bästa hon har. Det kan vara knepigt ibland, men vi kan läsa hennes signaler väldigt bra. Dogo canarion är för oss en underbar ras och Aji som individ är det bästa som finns. Det är viktigt att veta vad vi har i kopplet för att kunna hantera situationer som kan uppstå med en Dogo canario ute i samhället. Vakten och instinkten att försvara ser vi som något positivt, men det gäller att känna sin hund och inte utsätta vara hunden, sig själv eller andra för onödiga situationer.

Nästan alla som träffar Aji tycker att hon är en helmysig och trevlig hund och det är hon! Många har svårt att förstå förvandlingen från knähund till 45 kg bulldozer som är beredd att försvara sitt revir och sin flock med sitt liv. När något händer är Aji alltid först fram och utan tvekan.

image

image

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: