Social tjänstehund

I fredags var det en stor dag för Hicko och mig som ett team. Jag fick mitt diplom för godkänd Hundförarutbildning i användning av hund som resurs. Hicko fick ett diplom för godkänd Social tjänstehund – Pedagogisk hund.

Jag var inte helt säker på att Hicko skulle trivas och klara av kraven som social tjänstehund, då många pyrrars motivation och arbetsförmåga inte är så hög, de tröttnar fort om de inte ser en mening med uppgiften. Tränar jag lydnad eller tricks hemma med Hicko ser jag att hans motivation inte är långvarig, han tröttnar och går iväg och tycker att det är meningslöst och tjatigt. När Hicko är i tjänst har han en helt annan motivationsgrad och intresse samt att Hicko tar även instruktioner från tredje person. Dock har han inte samma uthållighet och energinivå som min kollega Matildas Border Collie som är sex månader, det är en enorm skillnad 🙂 Vi ser detta bara som en fördel att hundarna är olika. Det ger oss bättre förutsättningar att matcha aktivitet och hund till brukarens behov. Ett av buskapen vi vill får fram av vårt arbete med hund som resurs är “olika skapar möjlighet”

Innan Hicko påbörjade sin utbildning fick han genomgå ett BPH (Personlighet, beskrivning, hund). Under ett BPH får man en beskrivning av hur hunden reagerar vid de olika momenten och får en tydligare bild av var hunden har sina starka sidor samt var hunden behöver mer stöd och uppmuntran. Sedan följde ett lämplighetestest i de verksamheter som Hicko ska arbeta i. Jag har haft turen att Hickos lämplihgetstest har kunnat följas under nio månader, då vi har arbetat nära Matilda och hennes hundar

Lite kring Hickos bedömning av Matilda Ström, tjänstehundsdressör och beteendebeskrivare SKK.

“Hicko har en mycket bra förmåga att växla mellan passivitet och aktivitet. Han har även denna förmåga utan förarstöd. Han trivs i umgänget med människor och söker upp kontakt spontant. Han släpper det sociala intresset efter ett tag, men finner sig i situationen att bli klappad/hanterad utan problem”. Det fantastiska och fina med Hicko är att han mer än gärna söker kontakt med tredje person och sätter sig bredvid och vill bli klappad.

“Hans intresse för föremål är inte så stort, men hans matintresse väger upp detta under aktiviteter. Han trivs med att utföra enklare trix och visar en inlärningsförmåga i detta”. Då det gäller hans föremåls intresse ser jag en rastypisk sida hos Hicko. Detta är inget hinder för honom att arbeta som social tjänstehund. Det gäller bara för mig som hundförare att vara kreativ i mitt tänkande kring aktivitet, brukaren mål och syfte att arbeta med hund som resurs.

“Hicko är mljöstark, inga problem att besöka nya verksamheter. Däremot kan Hicko reagera vid plötsliga händelser. Vid dessa tillfällen löser han det många gånger själv, men kan behöva förarstöd. Han kopplar av när han får undersöka”. Att reagera vid plötsliga händelser kan vara tecken på rädsla och osäkerhet eller en rastypisk egenskap. Pyrren tar många gånger det säkra före det osäkra genom att göra en förflyttning för att sedan kolla av och analysera om det är ett hot eller inte. Här ska jag som hundförare kunna se skillnaden i de situationer då Hicko visar en reaktion, om det är rastypiskt eller om han visar osäkerhet och/eller rädsla.

“I interaktionen med människor visar Hicko en stor förmåga att lyssna/ta emot instruktioner från tredje person. Han har ett lugnt tempo och stressar inte upp sig under någon aktivitet. Han är inkännande och trygg. Hicko tar godis fint från tillsammans med tredje person. Han hanterar personer med avvikande beteenden utan problem. Vid något enstaka tilfälle kan han behöva förarstöd. Hicko ha stot tillit till sin förare”. Här är det viktigt att jag som hundförare har kunskap att kunna läsa av både Hickos och tredje persons signaler och välmående.

“Hicko har resursförsvar mot andra hundar då det gäller vissa föremål och mat. Vid träning av turtagning fungerar det bra, men när det inte är under kontrollerade former tar Hicko över uppgiften själv”. Hickos resursförsvar mot andra hundar är en nackdel för honom då han arbetar som social tjänstehund. Här måste jag som hundförare ha med detta som en säkerhetsaspekt i hans arbete. Att gå en utbildning till Social tjänstehund/ hundförarutbildning är det viktigt att jag som hundförare har insikt om min egen hunds signaler och beteenden. Om Hickos resursförsvar skapar problem kommer han att tas ur tjänst.

“Jag bedömer Hicko som lämplig för verksamheter inom vård, skola och omsorg. Han ger en positiv känsla hos både brukare och personal. Han har en positiv attityd och ett lugn som passar mång verksamheter”. Jag är så otroligt stolt över Hicko och hans arbete som social tjänste hund. Hans fina bemötande mot tredje person och hans sätt att se människor med annourlunda beteenden och rörelse mönster. För Hicko är de inget hot utan människor som han tyr sig till och gärna vill vara nära.

Det är en stor glädje att se Hicko gå från sitt uppdrag som Sociala tjänstehund till den mysiga och vaktande Pyreneerhunden som älskar att springa omkring på gården och leka i hagen tillsammans med Aji. Hicko vet skillnaden på “jobb” och “Jobb”

Nu ska vi fira med julsemester och bara njuta av julstämningen dock tydligen utan snö 🙂

DSC_0317

DSC_0340

DSC_0357

DSC_0375

DSC_0388

DSC_0395

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: