Friskvårdsträning för hund!

Friskvårdsträning för hund är ju lika viktigt som för oss. Jag får frågan ibland varför din hund går till sjukjgymnast och simmar om den inte är sjuk? Svaret är enkelt – För att arbeta förebyggande och att det är en bra och sund träningsform. Simning ett av många alternativ till friskvårdsträning. Aji har simmat mycket på rehabavdelningen på Malmö djursjukhus och hon älskar det verkligen. Det var några gånger som hon smet ut från duschen och sprang upp för rampen igen och ville fortsätta att simma. Detta har stärkt hennes muskulatur och är en fördel då hon har en 1:a och en 2:a på armbågarna. Nu kör vi dragträning med henne och det är också en träningsform som passar henne, hon är fokuserad och ser väl det som en uppgift och drar sedan i ett bra tempo.

I veckan var jag och Hicko på Djussjukhuset och besökte samma sjukgymnast som vi hade till Aji, Marie Bergergård. Hicko är nu unghund med allt vad det innebär… 😉 Marie kände igenom Hicko genom att stretcha och massera honom, vi fick en bedömning om att han kändes bra och gjorde inget motstånd. Vi pratade mycket om att han behöver stabilisera kroppen och stärka rygg- och magmusklerna samt träning för framdelen. Hon gav oss tips om att träna så att rörelserna blir mer kontrollerade genom att promenera i skritt på olika underlag gärna på fältet, skogen, stranden eller i högt gräs så han får lyfta på tassarna när han går och kliva upp och ner på saker, det då tränar han även även framdelen. Det är när han hoppar över saker han tränar bakdelen. Spårning är också bra träning för framdelen. I denna träning handlar det också om att han ska tänka efter hur och var han placerar sina tassar och får mer och mer kontroll på sin kropp. Andra tips som vi fick med oss var backträning, trappträning och att träna hunden att backa vilket inte är helt enkelt, här krävs det koordination. Hicko har fått börja träna att backa mellan stolar, här har jag använt mig av klickern eftersom det är enklast att belöna små små steg i taget. Marie tog fram en stege och la den på klossar så att den kom upp en dm ungefär. Här skulle Hicko placera sina tassar mellan varje trappsteg, inte helt lätt men det ska vi fortsätta att träna på.

Vi kom även in på balans och kordinationsträning som man kan ta till på promenaden, nyttja allt som man stöter på. Balansera på en stock, gå slalom mellan stolparna, krypa under ett fikabord i skogen, lära hunden olika trix, låt kunden kliva upp på olika saker och gå på olika underlag.

Sen var det dags för water treadmill, jag var inte helt säker på att Hicko skulle gilla det eftersom han inte har visat något större intresse för vatten. Men Hicko gick upp på löparbandet och tyckte nog att det var lite konstigt. När Marie satte igång det så åkte han in i den stängda luckan och förstod snabbt att han var nog tvungen att börja gå 🙂 Det gick bättre och bättre och med lite motivation från mig så tillslut gick han på. Sen satte vi på vattnet, till en början bara upp till tassarna för att se hur han reagerade. Men det gick bra, han var mer motiverad än vad jag ens hade vågat tänka mig 🙂 Det kunde ju lika gärna blivit en reaktion av ”varför ska jag göra detta matte?” Men när vattnet nådde hans mage tyckte han att du får det vara nog och tog ett skutt upp med frambenen mot mig och jag fick ett helt hav över mig. Vi sänkte vattnet igen och då gick det bra igen. Efter det fick han avsluta på vibrationsplattan och Marie masserade igenom ryggen. Ser fram emot nästa träff med Marie!

http://www.djursjukhus.info/sv/djursjukhus/avdelningar/rehabsjukgymnastik

DSC_0214

DSC_0216

DSC_0219

DSC_0226

DSC_0233

DSC_0237

DSC_0245

DSC_0250

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: