sundhet

När man tittar runt på bilder av Dogo canarios som premieras runt om i världen så är en del väldigt vackra och funktionella hundar. Många är dock tyvärr av extremt osund typ. Jag vill inte nämna specifika hundar eller uppfödare men om man bortser från att hundarna saknar(ofta) officiella hälsoresultat så trots championat i en massa länder hit eller dit så premieras ofta rent dysfunktionella och osunda hundar som skulle gå isönder av ett annat liv än hundgårdslivet. Övertypade hundar med hockymålsfront, framskjutna skuldror, dåliga bakställ, för stora huvuden och rygglinjer som skulle kunna agera skidbacke i nästa vinter OS.

Ingen hund är perfekt, alla har sina skavanker men att eftersträva osunda i sin avel..Det är då det blivit fundamentalt fel. Det finns faktiskt en riktigt bra rasstandard att följa.

Följande text är kopierad från Fredrik Steens hemsida, http://www.fredriksteen.se och finns som original på http://www.fredriksteen.se/component/content/article/14-startsidan/288-sundhet-och-friskhet-hund . Mycket tänkvärda orda gällande sundhet och utst’ällning!

Kanske mer nu än någon gång tidigare så har sundhet och friskhet hos hund blivit ett riktigt hett diskussionsämne.
Kanske är det så att våra hundar har blivit mer osunda nu. Eller så har vi höjt kraven, eller så har vi bara blivit mer uppmärksamma nu.I vilket fall kan denna diskussion inte vara fel, tvärtom så måste en diskussion om sundhet och friskhet alltid vara rätt.

När det gäller detta så har domarna ett enormt ansvar.
Det är mer än vanligt att vinnande hundar används i aveln och på så sätt styrs då aveln indirekt till viss del av domarkåren.

Här anser jag att det är lite fegt eller enkelt för en utställningsdomare att ”ducka” för detta med stöd av påståendet – ”Avel är uppfödarnas ansvar, inte mitt som domare!”

Men som domare kan man få vissa problem.
Att döma en liten ras en sval höstdag kanske ger en viss bild av en hund, att döma samma hund en varm sommardag kanske ger en annan och mindre sund bild av samma hund.
Det är verkligheten, och detta kan vara svårt att enbart lägga på domaren.

Därför tycker jag att samtliga raser, oavsett ras, bör ha ett rasanpassat arbets/sundhetsprov för att exempelvis kunna delta i öppen klass på utställning. Eller kanske till och med för att kunna registrera valpar.

Då det exempelvis gäller många jakthundsraser och brukshundsraser finns redan detta ”verktyg” men man skulle mycket väl kunna göra detta även med raser som till exempel Chihuahua eller varför inte Mops.

Med tanke på att detta arbets/sundhetsprov skall vara rasanpassat så ser jag verkligen inga bekymmer med detta.

Om ni tänker er rasen Schäfer där det redan finns ett prov som kallas UHP-prov.
Där ska Schäferhunden tillsammans med sin ägare på cykel förflytta sig 20 kilometer inom en viss tid och helt utan negativ fysisk eller psykisk påverkan av hunden.
Detta är ett alldeles utmärkt arbets/sundhetsprov för en brukshundsras som Schäfer.
Med detta menar jag inte att även Schäferhunden kan ha ett annat prov.

För en Chihuahua, där jag är långt ifrån expert, kanske ett liknande arbetsprov/sundhetsprov skulle kunna vara en lång promenad under en viss tid men med liknande bedömningskriterier.

Skulle samtliga rasklubbar bestämma sig för ett väl genomtänkt sundhetsprov är min övertygelse att detta skulle ge ett mer direkt och bättre resultat, och möjliggör en mer korrekt och rättvis bedömning än vad vi utställningsdomare kan göra under någon minut i utställningsringen.

Sanningen idag är i vissa fall skrämmande.
Det finns individer som bara efter något eller några varv i den lilla utställningsringen har problem med andning samt andra mycket allvarliga problem, och med grund av detta tycker jag det kan uppfattas som både nonchalant och lite oroande att det ens finns ett nästan raljerande motstånd till att ens diskutera detta med arbets/sundhetsprov öppet och fritt.

Fredrik Steen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: