Back on track…

Nu har den här sidan varit ganska inaktiv ett tag. Jag har som ambition att börja uppdatera lite mer igen. Det finns eventuella goda och roliga nyheter som inte är klara än, men som borde vara klart inom kort. Mer om det vid något annat tillfälle!

Livet här hemma är ganska mycket som vanligt. Aji och Hicko trivs extremt bra med varandras närvaro. De leker, myser, busar, vaktar och tramsar tillsammans. Skillnaden är att han bara blir större och större. På höjden har han länge varit förbi, men nu väger han ett antal kg mer än henne. brottningsmatcherna blir lite svårare för henne, men hon har fortfarande ett rejält övertag. Hon är så extremt snabb och smidig, medan han är stor, klumpig och o koordinerad. Han är i värsta tillväxtfasen och är rejält bakhög. Vi hoppas på att han växer ikapp till första officiella utställningen, Svensk vinnare i Stockholm. Hicko är en stor valp. Förra veckan på Malmös stora valpuställning väckte han mycket uppmärksamhet och fick knappt vara ifred de stunderna han var ute. Den gången blev han andra bästa hane i sin klass och Messi som är spansk import hos Visklalys blev bäst i klassen, samt BIR, Syrran Java blev BIM. En rolig men lååååång dag…Även om vi var i Malmö.

Det snackas enhel del om Dogo canarions mentalitet just nu. Jag lägger mig inte längre i diskussionerna, vilket ibland är svårt men det tar mer energi än vad det ger. Man får helt enkelt prata med de människorna som är vettiga och utbyta erfarenheter och diskutera genom andra vägar. I många fall känns det tyvärr som att canarion får agera ”penisförlängare” och attraherar människor som hörs mycket, men som i själva verket bara är en fasad av okunskap.   Inte menat att jag/vi vet allt om allt, man lär sig varje dag helt enkelt. Det är dock en stor skillnad att sitta och läsa på nätet och tro att man vet, jämfört med att uppleva, och det har nog aldrig varit tydligare än nu. Det många verkar tycka är ”skarpa” hundar är i stort bara nervösa och rädda hundar med dålig mentalitet. På neutral mark ska en trygg, stabil, välsocialiserad och även skarp Dogo canario  vara  balanserad och cool/avslappnad men ändå vaksam hund. På sitt eget revir en omutlig hund som vaktar familj/flock och territorium på största allvar.

Många hundmänniskor och etologer diskuterar hundens vakt i form av rädsla. Det råder stor begreppsförvirring här tycker jag. Skillnad mellan att vara rädd för och att vara ”rädd om”. Om man nu ska utgå ifrån rädsla(vilket jag personligen tycker känns felaktigt) så måste det defineras som rädd om och inte för. Iaf. för hundar av utpräglad vaktras.

Hoppas att det kommer en massa canarios till Svensk vinnare och hoppas på att många vänner och bekanta dyker upp. Aji får tyvärr inte följa med upp, hon är utställningspensionerad och i ärlighetens namn så är utställning inget för henne. Hon har fått sitt championat och blev därefter pensionerad från ringarna. Högst eventuellt får hon följa med på utställningen i Malmö i Mars, men det är extremt högst eventuellt…Hicko däremot, han tycker att det bara är roligt!

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: