Mushunden

När vi flyttade ut på vår lilla gård, tyckte en bekant att vi skulle skaffa en råtthund från Spanien för att hålla borta råttor och möss från huset och stallarna. Han är ofta i spanien och kunde ordna en gratis då han han kände en person väldigt väl som föder upp dem. Det enda det skulle kosta var importtillståndet. Rasen heter Ratonero bodeguero andaluz och är som jag förstått det inte erkänd av FCI som ras. Det är en terrier vars mål i livet är att rensa bland gnagare på dess revir. De används ofta i tex. vinkällare. Tänk en Jack russel på speed…

Tanken lockade, men en hund med den energinivån passar inte i vårt liv.

Nu har vi dock en annan rått och mushund. Aji verkar ha bytt ras till att bli en Ratonero canario….:)

Igår när vi var ute i hagen så uppmärksammade jag Aji på att det kom en mus springande. Hon har i princip aldrig jagat något förutom en gång i somras när vi hittade henne suttandes på en kaninunge i trädgården. Hon fångade musen i ett naffs och gick omkring med den i munnen för att sedan spotta ut den, ganska ointresserad. Hon gick några små rundor för att sedan komma tillbaka och lukta på musen.

Hon kan kommandot sök sedan tidigare och verkade vara taggad på aktivitet. På skoj fick hon kommandot ”sök musen”. Därefter började något som jag aldrig tidigare sett…

Hagen är ca. 130 meter X 80 meter och Aji började intensivt söka av området. Hon grävde i hål, dök ner i gräset ständigt med nosen i marken. 15 minuter senare hade hon samlat ihop en liten hög med 4 möss. Det var med lite skräckblandad förtjusning jag fick uppleva detta. Hon ville ju uppenbart inte äta upp dem, utan hon såg det som sin uppgift att fånga och samla in dem. Hon har aldrig tidigare visat en sådan arbetsglädje. Det hade ju iofs varit trevligare om arbetsglädjen hade varit något mindre morbid.

Det var en ganska trött hund senare på kvällen, som varken gjorde eller rörde sig mer än hon behövde…

Här är två bilder från dagens musjakt…:) Tyvärr i ganska dålig kvalitet, men det får duga. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: