tankar

Det har blivit en hel del respons på inlägget angående avel på hundar med ED grad 3. Kan väl säga att 98% har stöttat mig i detta och några få ogillar skarpt att jag kritiserar avel på hundar med dåliga leder.

Ja, armbågsdysplasi kan uppkomma pga. av en skada, men det rör sig om pålagringar och det är inte något man får över en natt pga. av vild lek i skogen eller hundlek. ED grad 3 är en skada som växer fram genom en process. Pålagringen är liten, växer, växer och och växer för att sedan bli större och större. Det kan bero på skada men inte ens den bästa veterinären kan utesluta den ärftliga faktorn. Den enda gången detta skulle kunna gå är att om en en tidigare friröntgad hund, blir skadad och sedan om röntgad på nytt och man ställer dessa resultaten mot varandra. Före och efter skadans uppkomst.

Armbågsdysplasi är till största del ärftligt betingat även om kost, motionsvanor och skador kan vara faktorer att beakta.

 

 

2 kommentarer på “tankar

  1. Helt rätt att man inte avlar på dåliga höfter och armbågar. Fick tyvärr ta bort min valp endast sju månader pga armbågar. En blandning dogo canario/ cane corso. P.s En trevlig blogg ni har mvh Ketty

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: