Dogo canario mentalitet

I Dogo canarions rasstandard(standarden mellan 2001-2011) står det följande:

Egenskaper / Mentalitet

Rasen är särskilt lämpad att utföra vaktfunktioner och har traditionellt använts till att driva nötboskap. Dogo canario har ett jämnt temperament och ett stort självförtroende. Den är mild och värdig tillsammans med familjen, trogen sin ägare men misstänksam gentemot främlingar. Rasens starka vaktinstinkt och självständighet gör att den lämpar sig bäst hos en ansvarsfull person med kunskap och tidigare hunderfarenhet.

———————————————

Vad innebär då detta i praktiken? Detta är en hund som varit boskapsdrivande, vakt/gårdshund, till viss del använts i kamp samt haft ihjäl sk. ”straydogs”…

Jag ser många som läser en rasstandard, sen i verkligheten är det som står ”bara ord”. Det är svårt att veta vad detta innebär utifrån en text eller utifrån att ha träffat ett fåtal hundar. Det finns folk i Sverige som föder upp Dogo canarios och har i princip bara träffat sina egna hundar. Att avla en DC med motiveringen att den har så bra mentalitet, den går ihop med allt och alla och skulle inte göra en fluga förnär. Då är man ute på lite hal is…

Jag förspråkar inte att man ska avla fram superskarpa individer som inte går att ha ute bland folk, men tycker inte att Dogo canarion ska vara en muskelhund med en golden retrivers mentalitet.

 

 

2 kommentarer på “Dogo canario mentalitet

  1. Jag håller absolut med att man bör lära känna rasen utifrån olika individer av samma ras. Inte genom att läsa sig till och sen köpa hund utifrån vad man har läst!
    Jag har inte valt vilken linje jag vill gå på. För så ingående har jag inte pluggat på. Utan läser nu mer om inlärning och träning. Då jag väntar på att den jag lever med ska ha.. tid att tillsammans titta och ta beslut.
    Själv skulle jag gärna träffa flera olika individer av DC. Vad föreslår du som bästa tips då? Åka till olika kennlar och uppfödare eller något annat?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: