Mentalbeskrivning

Ja nu är det höst i skåne. Förutom att det är så fruktansvärt mörkt så gillar jag det. Aji är nog ganska nöjd hon också. På sommaren ligger hon helt utslagen i värmen och orkar inte göra så mycket. Igår var vi ute och gick i ca. 1,5 timme över fälten fram tills att det blev kolsvart. Sen lekte vi en stund i trädgården. Trots det, massor av energi kvar. Aji fick spåra/leta efter mig och hon tycker att det är kul! Jessica har börjat spåra en hel del med Aji ute i hagen. På tal om hagen så startar det stora projektet i helgen,  att sätta stängsel runt vår ca. 10 000 kvm stora hage. Det kommer bli världens bästa hundlekplats! 🙂 Det kommer bli en hel del jobb, men vädret ska vara ok. så vi kommer köra på!

Aji är anmäld till mentalbeskrivning den 13/11 och det arrangeras av ”Klubben för gårds och boskapsvaktare”. Det ska bli hur kul som helst, men även lite nervöst. Vet i ärlighetens namn inte hur Aji kommer reagera. Den finns en viss risk att hon vill äta upp spökena…:) Det hela kommer ske i Bjuv, som vi inte har någon aning om var det ligger, men det ska nog gå bra ändå…

Jag har under flera nätter drömt att vi haft massor med hundar hemma. Hade gladeligen tackat ja till några till, men det är ju en hel del jobb samt lite opraktiskt ibland och blir svårare och svårare med hundvakt ju fler hundar man har. Jessica har ju i princip gett klartecken att utöka familjen med en Sredneasiatskaja Ovtjarka(Central Asiatisk Ovtjarka- CAO) någon gång i framtiden. Det är en ras som både fascinerar och tilltalar mig. Dock först och främst en Dogo/Presa valp nästa år. Sen vet man inte…det får framtiden utvisa…:) Jag har kontakt med uppfödare/ägare i finland, baltikum och ryssland för att skapa en en så bra bild av rasen som möjligt. OM det någon skulle bli aktuellt så är det import som gäller. Fast först och främst Dogo/Presa canario. 🙂

Igår satt jag läste på det amerikanska canario forumet. De pratade om det skulle kunna utformas ett lämpligt rasrelaterat mentaltest vid ca. 1 års ålder och vad det i så fall skulle innehålla för att kunna ”mäta” rastypiska reaktioner vid stress, hot, välkommet besök, lek och kamplust. Det sätter igång tankeverksamheten nu i samband med att vi ska genomföra MH.

Även om mentalbeskrivningen egentligen bara säger något om den enskilda dagen då det utförs, så ger det ändå en bild av hur ens hund skulle kunna  reagera ute i verkliga livet. Jag tror det är viktigt för rasens utveckling att folk testar sina hundar så att man vet vad man har i kopplet, framför allt när det är dags att fundera på avel.  Mentalitet, exteriör och hälsa…allt är viktigt, även om uppfödare ibland får kompromissa och göra val vid när man kombinerar två individer med varandra.

Höll på att glömma att vi har fått klartecken från Svenska Kennel Klubben att starta upp rasklubb. Tänk om vi inom överskådlig framtid tex. kanske kan ordna en rasspecial samt på allvar börja diskutera aveln i Sverige. SDCK here we come…:) Det ska bli grymt roligt!!!

Förresten, stort grattis till Gaute som som blivit pappa!!! 🙂

3 kommentarer på “Mentalbeskrivning

 1. Oj, CAO känns för mej som jag antar att ”icke hundkunnande människor” känner för våra hundar – dvs jätteläskiga! Ibland när jag funderar så kan jag tänka om vissa raser ”jag skulle aldrig våga äga en sån”..t ex tänkte jag så om Akitan, men så kommer jag på mej själv att jag redan äger en ganska krävande ras. Ibland blir man lite blind för det man har omkring sej. 🙂

  Lycka till på MH’t! 🙂

 2. Vilken jättebra blogg, så bra skrivet.
  Vill bara säga att DC är en härlig familjehund, vår älskar alla människor, MEN det får inte hända något som hunden ´känner som ett hot, då kommer
  vakten fram direkt.
  Tidningsbudet som ville lämns fram tidningen till mig vid en ”nattpromenad” vi gjorde, gör nog aldrig om det mera, att höja armen för att ge mig tidningen,
  oj vad han sprang…………….min DC morrade ”bara”. Känner mig alltid trygg med min DC kille.
  Lycka till med MH och stängsel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: