Hoppas på det bästa!

En Svensk Dogo canario uppfödare som har haft flertalet kullar ute det senaste året har äntligen valt att röntga en av sina avelshundar. En importerad hane som ser fin ut.

Han har en kull efter sig sedan tidigare och en där valparna precis är födda. Jag vet inte varför man inte valt att röntga sin hundar tidigare, men det är tyvärr många DC/PC uppfödare som låter bli med detta, då det i nuläget inte finns några regler kring detta.

Det är en ras med en liten genpool och det går kanske inte att avla på friröntgade hundar i varje kombination man gör. Dock tycker jag att det borde vara ett krav på känd HD och ED status så att man som valpköpare kan ta ställning till huruvida man vill köpa en valp från en viss kombination. Uppfödare måste under sådana omständigheter motivera varför man har valt att kombinera två individer med varandra och stå för sin avel och vad den sen genererar.

I det här fallet har man stoltserat på facebook med att hunden har HD A, vilket är jättebra, men samtidigt glömde man berätta att han har ED 3.  Tror aldrig ens att jag hört om en canario med så dåliga armbågar. En Dogo/Presa kan leva med en D höft och vara ganska opåverkad pga.  stabiliserande muskulatur, men en 3:a på armbågarna är katastrof, framförallt på en så här stor och tung ras. Jag hoppas att valparna efter honom kommer klara sig bra och att valpköparna blir rejält informerade om läget. Därefter hoppas jag för allas skull att han tas ur avel, iaf. fram tills det finns en utredning till armbågsproblemet. Tiken som han parats med är inte röntgad.  Vem vet vad som visas där?

Uppfödaren skrev att att ED 3 är en måttlig pålagring på armbågarna, men så är definitivt inte fallet.

ED 3=Stora förändringar, ”svårare degenrativa förändringar än i grad 2; stark deformation av leden”.

En stark deformation av leden låter sådär bra i mina öron…

2 kommentarer på “Hoppas på det bästa!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: